Uroda i Zdrowie

Najważniejsze informacje na temat raka jelita grubego

JelitoKażdego dnia ludzki układ pokarmowy musi się zmierzyć z wieloma wyzwaniami. Bakterie i toksyny, które wraz z pożywieniem trafiają do naszego organizmu, w pierwszej kolejności skupiają się właśnie na nim. Nic więc dziwnego, że wiele schorzeń zaczyna się właśnie w układzie pokarmowym, a za ich przyczynę odpowiada niewłaściwa dieta. Wśród tych chorób znajdują się również choroby nowotworowe, w gronie których problemem bardzo częstym i bardzo groźnym zarazem jest rak jelita grubego.

Co warto wiedzieć na temat tej choroby? Na czym powinna polegać profilaktyka w tym przypadku?

Jelito grube odgrywa w naszym okładzie pokarmowym wyjątkowo ważną funkcję. Bez niego trudno mówić o prawidłowym trawieniu. Uprzywilejowana rola jelita grubego ma jednak swe negatywne konsekwencje. To właśnie ono w pierwszej kolejności zaczyna odczuwać skutki wszystkich zaniedbań związanych z układem pokarmowym. Zła dieta i niezdrowy styl życia sprawiają, że coraz częstszym problemem staje się w Polsce rak jelita grubego. Jest to choroba bardzo niebezpieczna, która wprawdzie może być leczona operacyjnie, jednak tylko w chwili, gdy nowotwór zostanie dość wcześnie wykryty. Warto jednocześnie zaznaczyć, że choć istnieje szansa na wyleczenie tej formy raka, życie po operacji nie jest usłane różami. Konieczność noszenia specjalnego woreczka, w którym gromadzony jest kał, staje się przyczyną kompleksów, znacznie też ogranicza możliwości pacjenta po takiej operacji. Choć zazwyczaj rak jelita grubego atakuje osoby starsze, wśród pacjentów z tym nowotworem coraz częściej pojawiają się ludzie przed sześćdziesiątym rokiem życia. Dlaczego? Bo zmienia się nasz styl życia. Brak regularności, szybkie jedzenie i pełne konserwantów przekąski – wszystko to negatywnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Stres, życie w biegu oraz zła dieta to również zaparcia, które znacznie zwiększają ryzyko pojawienia się raka jelita grubego.

Na czym zatem powinna opierać się profilaktyka w przypadku tej choroby? Podstawa to unikanie tych czynników, które sprzyjają zaparciom. To z ich powodu tak wiele bakterii pozostaje w jelicie zbyt długo, a to może zapoczątkować wiele stanów chorobowych. Ważna staje się zatem dieta – lekka, pełna świeżych warzyw, owoców oraz innych produktów, które dostarczają nam większych ilości błonnika. Ważna jest też systematyczna aktywność fizyczna, dzięki której zadbanie o dobrą formę układu pokarmowego staje się łatwiejsze.

Leave a Reply