Uroda i Zdrowie

Dlaczego akurat Soki Bio?

Z racji tego, że społeczność w końcu zaczęła dbać o zdrowe odżywianie Soki Bio stały się coraz bardziej popularne na rynku. Soki te produkowane są warzyw i owoców, które uprawiane są w ekologicznych farmach żywności. Posiadają one wiele potrzebnych dla organizmu witamin i minerałów. Nowatorskie badania wykazały również, że soki ekologiczne a dokładniej soki zakwaszane z kapusty i buraka mają właściwości antynowotworowe. Wartość odżywcza w sokach bio jest o wiele większa niż w sokach produkowanych w sposób konwencjonalny. Soki Bio można zrobić praktycznie z każdego owocu czy warzywa lecz musi posiadać ono certyfikat jakości, który zapewnia Nas o najwyższej jakości przetwarzanego produktu. Warzywa czy owoce są tłoczone , nie wyciskane a tłoczone na zimno po to aby uzyskać jak najwyższe wartości odżywcze i witaminowe bo o to właśnie tutaj chodzi. Przeważnie soki te mają datę ważności około 12 miesięcy od daty produkcji. Na każdym opakowaniu powinna znajdować się informacja o wartości odżywczej soku, dziennym zapotrzebowaniu i procentowej ilości składników. Sok ten nie powinien zawierać żadnych konserwantów i sztucznych słodzików tylko naturalne elementy. Soki te posiadają charakterystyczną dla siebie naturalną barwę, smak, zapach oraz mętność i osad, które są naturalną  pozostałością po wytłaczanym miąższu z owoców lub warzyw. Soki Bio są produkowane w sezonie w szczególności latem oraz późniejszą jesienią kiedy natura obdarza Nas sowitymi plonami owoców i warzyw.Największą sprzedaż notuje się w sklepach ze zdrową żywnością a nie w wielkich dyskontach spożywczych ponieważ społeczność jest przekonana, że te soki Bio które sprzedawane są w wielkich dyskontach są jakościowo gorsze dlatego też większy obrót w danej dziedzinie posiadają sklepy, które ukierunkowały się w sprzedaży produktów Bio miedzy innymi soków Bio, przecierów owocowych czy warzywnych.Najlepszą formą na pozyskiwanie surowca do produkcji soków Bio jest spisywanie umów ze stałymi dostawcami, którzy gwarantują najwyższą jakość towaru. Najczęściej są to rolnicy z pobliskich terenów, którzy na zlecenie produkują daną odmianę rośliny, zdarza się też importować mrożone owoce ale to jest na prawdę rzadkość. Owoce czy warzywa głęboko mrożone nie tracą swoich walorów smakowych i odżywczych.Jeśli produkty wytwarzane naturalnie w tym soki Bio otrzymały znak „Teraz Polska” oznacza to że przeszła restrykcyjne badania, które wykazują że soki te są w stu procentach naturalne i godne uwagi. Soki Bio z poszczególnych warzyw czy owoców posiadają różne właściwości. Tak na przykład sok Bio z  malin wpływa korzystnie na układ odpornościowy organizmu nie od dzisiaj wiadomo, że babcinym sposobem na przeziębienie było pyszny sok z malin, sok Bio z buraków ma zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny oraz przywraca równowagę w Naszym układzie pokarmowym. Soków Bio jest mnóstwo i każdy na pewno wnosi coś dobrego do Naszego organizmu dzięki swoim właściwościom. Od lat wiadomo, że to co smaczne i zdrowe pochodzi z Polskich pól gdzie rolnicy pod restrykcyjnym okiem kontrolerów z Unii Europejskiej dopieszczają owoce i warzywa tak aby były najzdrowsze i najbardziej ekologiczne.

Leave a Reply